Ätliga växter

Sommar 2015

Allt växer väldigt bra och ser ut som om alla perenner klarat vintern väl. Vi har även fyllt på med lite sommarblommor mellan perennerna. Tack Ulrica från Blomsterhörnet i Backe för sponsrade säsongsblommor till Hälsoträdgårn! :) Lobelior, nejlikor och tobaksblommor pryder nu den högra delen av trädgården.

Välkommen till trädgården och smaka på lite olika örter! Här finns bl.a. oregano, timjan, dragon, gräslök, piplök, libbsticka och en buffé av olika myntor. Jordgubbar, smultron, åkerbär och blåbärstry är också snart klara! Rabarber kan man smaka redan nu. Allt på vänstra sidan av cirkeln är ätbart :) Potatis och lök m.m. är satt i pallkragar men är fortfarande väldigt små.

Tips på odling i vintertid

Släng inte grönsaksresterna – plantera dem och låt de växa så kan de återanvändas! Exempelvis sallad, lök, vitlök, salladslök, purjolök, selleri, ingefära, kål, rödbetor, morötter... Läs mer här om att plantera matrester och gör mat av "sopor".

Örtspiral

Hälsoträdgårns örtspiral

För att skapa så många olika mikroklimat som möjligt kan man planera i spiralform. Jorden längst upp på spiralen är torrare och där trivs oreganon och timjan bäst, medan örter som vill ha det fuktigare planeras i längre ner i spiralen, t.ex. Basilika och mynta. Tack vare spiralformen får man både torrt/vått och sol/skugga på samma ställe. Det är även smidigt att ha alla örter på samma ställe, i och med spiral/pyramidformen spar man även plats! Här kan ni läsa mer om principen med örtspiral

Grönsaksodlingen

Vi valde att odla grönsakerna i pallkragar för att komma upp en bit från marken. Genom att sätta tre kragar på varandra så kom vi upp i en höjd som är lagom för de äldre. Det går tripp, trapp, trull mer till endast en pallkrage hög. Genom att odla på upphöjda bäddar så tjänar vi några växtzoner – ju högre desto bättre! Underst i pallkragen lade vi ett lager wellpapp för att stoppa ogräset och i de högre bäddarna la vi ner diverse organiskt fyllnadsmaterial som kan brytas ned med tiden och bli till näring för växterna. Vi blandade dessutom i lite fårgödsel i matjorden.

Pallkragarna placerades vid vattnet så att det ska vara enkelt att vattna genom att endast doppa vattenkannan i ån! Det står alltid en vattenkanna redo för de som vill hjälpa till att vattna. Vissa grönsaker var förodlade och andra sattes på plats. Efter att de kommit upp en bit så lade vi på multnande löv m.m. mellan såraderna för att behålla fukten, tillföra näring och stoppa ogräset från att tränga upp. Det växte så det knakade i lådorna och grönsakerna vällde ut över kanterna!

Ätliga växter i Hälsoträdgårn

Tanken var att anlägga en trädgård som är så lättskött som möjligt med mycket perenna växter och särskilt ätbara perenner. Vi ville ha så mycket ätbart som möjligt i trädgården så att vi ska kunna skörda kilovis med frukt och bär så småningom! Mer än hälften av trädgården är ätbar, allt till vänster om entrén går att äta och en del av det på högra sidan (se skyltning). Tack vare de upphöjda bäddarna och täckodlingen så tog sig växterna väldigt bra fastän de var nyplanterade och det blev en fin skörd redan i år, läs mer under skördetid.

Första rabatten till vänster från entrén:

Ståtliga jordärtskockor, även kallad ”solrötter” välkomnar besökarna
Myntabuffé (Chokladmynta, Marockansk mynta, pepparmynta och témynta)
Jordgubbar och smultron i överflöd
Rabarber med låga halter av oxalsyra
Libbsticka, klassisk krydda till buljong och soppor
Svartvinbärsbuskar med extra stora bär växer i den yttre delen av cirkeln

Andra rabatten till vänster från entrén:

Taggar: 

 

Utvecklad av
SCS Design

Stöds av
EU jordbruksfonden

 

Kontaktinformation

Fjällsjö Framtid

Torgvägen 1A
883 72 Backe
0624- 101 69

 

Hitta hit

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.