Senaste nytt från Landsomberget

Nya liftmotorn är på plats och grävningen av Landsombergets nya, tredje nedfart är nu klar! Vi har även köpt lite nya grejer till barnbacken. Frivilliga behövs alltid men nu är vi fulltaliga i styrelsen vilket känns jätteskönt! Vi kan av förklarliga skäl nedan ej kunna köra snökanonerna i dasgläget med de elpriser som är, men vi är positiva och ser fram emot att denna säsong ska dra igång och det ska falla massor med snö över Landsomberget!

Många undrar varför vi inte kör snökanonerna i år. Låt oss förklara här: För att snölägga Landsomberget krävs många ideella krafter, dygnet runt. För att snölägga hela backen krävs det oxå att kanonerna går ungefär 180h. Idagsläget har vi inte personal som kan offra 180h ideellt och vi tillåter inte heller att man jobbar ensam, då vi hade en otäck olycka för några år sedan där vi kunnat förlora en person. Och som ni vet, ligger Landsomberget i en kommun som endast delar ut anläggningsbidrag. Vi får alltså ingen hjälp med personal eller annat för att kunna snölägga Strömsunds kommuns bästa slalombacke. Vilket vi bönat och bett om i flera år. Men tyvärr.

Sedan till kostnaden för att snölägga. I vanliga normala vintrar med normala elpriser kostar det ungefär 80000kr +/- hit eller dit för att köra kanonerna. I år skulle det kosta dubbelt så mycket, vilket alla säkert förstår. Och då är det inte bara elen vi måste tänka på utan även kostnaden för drivmedel för att köra ut konstsnön med pistmaskinen. Och där vet ju alla oxå att den har blivit dyrare, även om den gått ner några korvören.

För två år sedan drog vi igång kanonerna och fick till hur mycket fin kanonsnö som helst. Men två veckor innan öppning kom det regn och massa plusgrader, och nästan all snö försvann, så vi kunde ändå inte öppna på juldagen. Det var ett jättestort minus i kassan. Och med dagens priser vill vi ju inte riskera att samma händer igen, för vädret kan vi ju inte rå på.

Hoppas vi har förklarat så att ni förstår vårt läge.

Text och bild: Fjällsjö Alpina Klubb och Landsombergts skidanläggning

 

Utvecklad av
SCS Design

Stöds av
EU jordbruksfonden

 

Kontaktinformation

Fjällsjö Framtid

Torgvägen 1A
883 72 Backe
0624- 101 69

 

Hitta hit

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.